torek, 2. april 2013

»Maroška«

»Maroško« moram pripraviti vsake toliko zaradi otrok, ker jo imajo tako radi. Idejo za tole jed sem dobila v neki maroški restavraciji v Bruslju. Poznavalec tamkajšnjih malih lokalov je rekel, da imajo tam »takšne male zelenjavice z mesom«. In, da so dobre. In res so bile. Z mesom polnjene paprike, bučke, paradižniki. In vse skupaj v paradižnikovi omaki. Z maroškimi začimbami. Priprave te jedi sem se doma lotila po spominu. Po izgledu in po okusu. Le začimbe niso bile prav orto. In uspela mi je. Zadostila je tako mojemu spominu, kot okusu družine.



Za 6 oseb
Polnilo
olivno olje
1 čebula
200 g mletega mesa
1 dl riža arborio
sveži listi koriandra ali svež peteršilj + posušeni koriandrovi listi
sol
poper
Zelenjava
rdeča paprika
zelena paprika
3 čebule
3 paradižniki
1 bučka
10 strokov česna
čili
lahko nekaj češnjevih paradižnikov
Paradižnikova omaka
2 konzervi po 400g paradižnika v koščkih
1 majhna konzerva 200g pasiranega paradižnika
zmleta koriandrova semena
zmlete nageljnove žbice
cimet
3 žličke rjavega sladkorja
sol
Priloga
kuskus (50 g po osebi)
rozine po okusu

Navedenih sestavin in količin ni treba jemati zelo strogo. Zelenjavo za polnjenje lahko izberemo po lastnem okusu. Tudi količine prilagodimo velikosti zelenjave in jedcem.
Najprej pripravimo sestavine za polnilo. Riž skuhamo v rahlo osoljenem kropu v razmerju 1:2. Na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo, da ostane svetla. Dodamo meso, sol in poper in pražimo toliko časa, da ni več surovo. Odstavimo. Skupaj zmešamo meso, riž in nasekljane liste svežega koriandra, ki pa jih lahko nadomestimo s svežim peteršiljem in posušenimi koriandrovimi listi.
Velik pekač (najlepše izgleda, če je okrogel), pokapljamo z olivnim oljem. Nanj skrbno naložimo četrtine očiščenih paprik, na kolute narezane in izdolbene bučke, prepolovljene in izdolbene čebule ter paradižnike, prav tako prepolovljene in izdolbene. Med to zelenjavo naložimo še cele stroke česna, večje kose čilija in češnjeve paradižnike (če so nam ravno pri roki, ni pa nujno). Izdolbeno zelenjavo napolnimo z mesno maso. Pekač denemo v pečico, ogreto na 180 stopinj za kakšne pol ure (opazujemo, da je zelenjava s polnilom lepo zapečena).


Medtem ko se peče zelenjava, se lotimo paradižnikove omake. Na olivnem olju prepražimo na majhne koščke narezane ostanke izdolbene zelenjave (čebula, bučka). Dodamo paradižnik v vseh oblikah, tudi preostanek od dolbenja. Začinimo s cimetom, nageljnovimi žbicami, koriandrovimi semeni, rjavim sladkorjem, soljo in poprom. Kuhamo.
Zelenjavo v pečici zalijemo s paradižnikovo omako in pečemo še kakšnih petnajst minut.
Medtem skuhamo kuskus. Denemo ga v vrelo, že odstavljeno vodo, v razmerju 1:1. Pokrijemo in pustimo deset minut, da se napije. Če imamo radi rozine, jih primerno količino dodamo v vodo, skupaj s kuskusom.


Ni komentarjev:

Objavite komentar